Vladina priča – važnost vožnje unazad

 

 

Ova tragična priča našeg (sada već) dragog prijatelja i velikog borca za bezbednost dece u automobilu pokazuje koliko je važno da se dete vozi suprotno od smera vožnje dokle god je to moguće, kao i da bude u odgovarajućem sedištu. Za buster s naslonom minimalni, ali zaista minimalni uslovi su pune 4 godine i 15 kg. Međutim, pored toga što je 5 puta bezbednije da nastave da se voze unazad do 5-6-7-8 godina (a sada postoje i sedišta koja mogu da se montiraju unazad i do 36 kg), dete od 4 godine bi u busteru s naslonom moralo da bude dovoljno zrelo da ne izvlači ruke iz pojasa, da se ne saginje ako mu nešto ispadne i slično, a većina četvorogodišnjaka nije u stanju da izdrži vožnju bez pomeranja.

Priču prenosimo u celosti:
 
„Iako je ovo teška odluka, želim da ispričam svoju priču; smatram da je moja odgovornost da kažem sve što sada znam o sedištima koja se montiraju suprotno od smera vožnje, jer će to možda jednog dana spastiti život nekog deteta negde u svetu.
Vidite malenu devojčicu na slici – njeno ime je Vladislava (Vlada) Visitska, za dve nedelje je trebalo da napuni 3.5 godine, živela je u Kijevu u Ukrajini. Bio je 4.1.2020. Nas četvoro (Vlada, njena baka, supruga i ja) smo putovali od Kijeva do Lavova, put je dugačak oko 580 km. Bili smo blizu cilja oko 22h, poslednjih 30 km puta, rekla je:“Ja ću da spavam“.
To su bile njene poslednje reči; nekoliko minuta kasnije, postala je još jedan anđeo na nebu, kada je nasilni vozač krenuo u preticanje kamiona preko pune linije i udario direktno u naš auto. Bio je to stravični čeoni sudar između našeg Ševrolet Malibua (za američko tržište) 2016. i Leksus GS 300 2009. Kako je policija utvrdila uviđajem, moja brzina je bila 35 km/h, brzina drugog vozača 55 km/h, ukupna brzina udara 90 km/h.

https://www.lmn.in.ua/na-kam-yanka-buzhchyni-u-dtp-batky-vtratyly-3-richnu-dytynu/?fbclid=IwAR1S2enGfzTyZFMkhf0G2FCbxzAQqVE4FruKxdrRQ1uUQJAbeJf94eFPfv0
Supruga i ja smo prošli sa teškim povredama, proveo sam dva meseca u bolnici pre nego što sam ponovo prohodao, ali je Vladina baka umrla u bolnici devetog dana od nesreće.
Usledilo je dve godine suđenja i devet godina zatvora za vozača koji je izazvao sudar, a ja sam to vreme proveo razmišljajući o razlozima te nesreće i njenim jezivim posledicama.
Činjenice:
1.    Ukrajina je najgora u Evropi po broju stradalih u saobraćaju, sa 17 smrti na 100000 stanovnika. Poređenja radi, u Švedskoj je broj smrti 1-2, u Velikoj Britaniji 3.
2.    2020. u Ukrajini je u saobraćajnim nesrećama poginulo sto šezdeset devetoro dece, od kojih je jedno naša Vlada.
3.    Samo 50% roditelja u Ukrajini koristi dečje auto-sedište.
4.    Kazna za neposedovanje dečjeg auto-sedišta je samo oko 10 evra.
5.    Nijedan prodavac dečjih sedišta ne kaže roditeljima ništa o važnosti sedišta koja se montiraju suprotno od smera vožnje, oni u najvećim prodavnicama kažu da je dovoljno da se dete vozi unazad do 15 meseci, po i-size standardu.
Rezultat naše nesreće je bio Vladin slomljeni vrat, dok je spavala u njenom Maxi Cosi Rodi XP FIX, koji je buster s naslonom, instaliran isofixom, a ona vezana pojasom automobila u tri tačke vezivanja.
Imala je 3.5 godine, bila je visoka 105 cm i teška 16 kg.
Umrla je!
Nije imala nijednu drugu povredu osim slomljenih vratnih pršljenova! Da sam tada znao za sedišta koja se montiraju unazad od 25 kg, ona bi sada bila živa. Za nas je kasno, ali za vas nije.
Buster s naslonom u kom se vozila mi je preporučio prodavac. Pričao mi je o sedištima grupe 2/3 (15-36 kg), da je u redu da se dete od 105 cm vozi u njemu, o dobrim materijalima na tom sedištu… Nije mi rekao ništa o kulturi sedišta suprotno od smera vožnje, koju Volvo promoviše.
Modeli brendova Axkid, Klippan, Joie, Besafe, Britax (Volvo) Maxway or Multitech (sedišta do 25 kg unazad) se ne prodaju u Ukrajini, ali se mogu naći na evropskom tržištu. Ljubazno vas molim da dete vozite unazad do 6 godina ako je to moguće.
Moj plan je bio da izgradim skandinavsku kulturu sedišta u suprotnom smeru u Ukrajini, kako bi roditelji uvideli razliku, ali mi trenutna politička situacija to ne dozvoljava. U svakom slučaju, smatram da ne postoje granice kada pričamo o našoj deci i biću srećan ako moja priča sačuva još jedan dečji život.”