Pravilna montaža jajeta

Pravilna montaža jajeta – na šta treba obratiti pažnju?

Greške pri montaži dečjeg auto-sedišta dovode do toga da ono ne može da ispuni svoju funkciju u sudaru, i zato je jako važno pratiti uputstva proizvođača, jer je u njima sve detaljno objašnjeno. Česta greška koju roditelji prave je pogrešna putanja pojasa automobila – uvek se donji, bedreni deo pojasa provlači kroz donji deo jajeta, preko bebinih nogu (kao i nama preko kukova), a gornji, dijagonalni deo treba da “obgrli” jaje. Pojas mora da bude ravan, ne sme nigde da se uvrne, pa vodite računa o tome.

Pravilna montaža jajeta
Pravilna montaža jajeta

Kada provučete pojas prema uputstvu proizvođača, uđite u auto iz jajeta i gurajte ga iz sve snage u naslon sedišta automobila, istovremeno vraćajući pojas u kućište tako da, kada ga prodrmate u sedalnom delu, ne može da mrdne više od 2 cm.

Nagib – Pravilna montaža jajeta

Nagib koji je potreban novorođenčetu je 45 stepeni, posle 6 meseci može i do 60 stepeni. U većini jaja je to moguće postići, ali svakako proverite koristeći neku aplikaciju za merenje uglova. Kada sve namestite, pogledajte u uputstvu kako treba da stoji ručka za nošenje jajeta kada se koristi u vožnji. Iako svi misle da ona služi samo da se dete prenese u jajetu do auta, to nije tako, jer ona predstavlja antirotacijski mehanizam, tj. sprečava prevrtanje sedišta u sudaru.

Jaje je montirano i sada je vreme da ubacite bebu u njega. Pogledajte do kada se koriste umeci i izvadite ih ako je potrebno. Bebina guza treba da bude u najdubljem delu jajeta, a glava, vrat i leđa na naslonu, u ravni. Deo pojaseva koji izlazi kod ramena treba da bude u nivou ili malo ispod njih, nikako iznad (to je rezervisano za smer vožnje), pa vodite računa o tome, podižite ih kako beba raste. zategnite pojaseve tako da samo jedan prst može da stane između bebine ključne kosti i njih ili, alternativno – probajte uzdužno da uštinete pojas, ako ne možete, dobro ste zategli.

Pravilna montaža jajeta – kako da znamo da je dete preraslo jaje?

Dete je preraslo jaje kad dođe do maksimalne propisane kilaže (ili visine, ako je i-size jaje), kad vrh glave stigne do vrha naslona, ili kad pojasevi odu prenisko, do lopatica, a ne mogu više da se podignu. Ne brinite o nogama, one su samo znak da beba raste, ali ne i da je prerasla jaje.