Polovno sedište – mačka u džaku

Mnogi roditelji nam šalju slike polovnih auto-sedišta sa oglasa – ogromnoj većini tih sedišta je istekao rok, a nažalost, to ne znaju ni prodavac ni kupac.

Svako auto-sedište ima svoj rok trajanja. To je zbog toga što se, kao i svaka plastika, vremenom haba, posebno ako sve vreme stoji u automobilu, na ekstremnim vrućinama i hladnoćama. Dešava se da takva sedišta puknu pri samoj montaži, pa ne želimo ni da mislimo o tome šta ni se sa njima desilo u sudaru. Više puta smo čuli, na naše upozorenje o isteku roka, da je bolje i sedište sa isteklim rokom nego bez ikakvog sedišta, ali to nije istina, jer je i jedno i drugo jednako nebezbedno.

Takođe, sedište koje je učestovalo u sudaru je opasno, jer i u sudaru pri malim brzinama i bez deteta u njemu, iako bez vidljivih oštećenja, mogu da se stvore mikropukotine i to sedište bi moglo da povredi dete u nekom narednom sudaru.

Ako baš morate da ih kupite, ili neko planira da vam ga pokloni, ispratite sledeće korake i nemojte kupovati to sedište ukoliko na jednu od ovih stavki odgovorite negativno:

 1. Sedište poseduje oznaku atesta ECE R44/04 ili R129.
 2. Sedište je u roku trajanja. Pogledajte datum proizvodnje, pa potražite rok trajanja za to sedište. Ako nigde nije naveden rok, univerzalni bi bio oko 6 godina.
 3. Uz sedište je priloženo uputstvo proizvođača.
 4. Znate istoriju sedišta, sigurni ste da nije učestvovalo u sudaru.
 5. Sedište poseduje sve delove – umetke, jastučiće na pojasevima, jastuče na kopči.
 6. Pojasevi su neoštećeni, nisu iskrzani ili izlizani.
 7. Vez pojaseva je neoštećen.
 8. Kopča pojaseva radi.
 9. Presvlaka je u dobrom stanju, nije nigde pokidana niti oštećena.
 10. Metalni delovi su neoštećeni, nisu nigde savijeni, napukli niti zarđali.
 11. Nema oštećenja na plastičnim delovima (belih linija)
 12. Kod sedišta sa isofix sistemom, šine i top tether su u redu, nema nikakvih napuknuća.
 13. Sedište odgovara vašem automobilu i detetu.