Kako odabrati i montirati sedište grupe 0 ili 0+ (takozvano jaje)?

Kako odabrati i montirati sedište grupe 0 ili 0+ (takozvano jaje)? 

Prvo, uvek je bolje kupiti sedište grupe 0+ jer je ono do 13kg, za razliku od sedišta grupe 0 koje je do 10kg. Kada kupujete sedište, uvek obratite pažnju da ima narandžastu (ponekad bude crvena, ali retko) nalepnicu na kojoj piše ECE R44/04 ili R129, jer su to važeće regulative Ekonomske komisije UN za Evropu. R129 je novija regulativa (stupila na snagu 9.7.2013. godine) i po njoj se, za odabir sedišta, gleda i visina deteta, pa možete da vidite koje jaje će dete moći najduže da koristi (najveća jaja po R129 regulativi su do 87 cm). 

Ono što je veoma važno je da pre kupovine isprobate sedište u automobilu, jer se može desiti da nisu kompatibilni (da je pojas automobila prekratak, da je sedište previše glomazno…) i onda ste u problemu. 

Nagib jajeta treba da bude 45 stepeni u odnosu na tlo. Ukoliko je sedište polegnuto više od toga, beba u sudaru može da isklizne iz pojasa i da cimne glavu unazad i povredi vrat, a ukoliko je previše uspravno, može doći do ometanja disajnih puteva, jer novorođenče nije u stanju da samo podigne glavu i oslobodi ih. Za malo starije bebe, negde od 6 meseci, nagib može biti i 60 stepeni.

Zbog podešavanja nagiba, bolje je da se jaje vezuje pojasom automobila, jer kod ISOFIX sistema nije moguće manipulisati sedištem, pa se može desiti da jaje bude neupotrebljivo za novorođenče i da ste bacili novac na sedište sa ISOFIX sistemom, a nećete moći odmah da ga koristite. 

Ako vam je teško da odredite nagib od 45 stepeni, to možete postići tako što ćete A4 papir saviti da dobijete pravougli trougao (kao na slici) i jednu katetu postaviti paralelno sa tlom, tj. podom automobila, pa prema hipotenuzi podesiti jaje. Takođe, postoje i brojne aplikacije za merenje uglova, pa možete i njih instalirati i, ubacivanjem telefona u naslon sedišta bez umetka, izneriti nagib. Ukoliko između jajeta i sedišta auta ostane rupa, nju možete popuniti urolanim peškirom ili onim trakama za plivanje – ako ih stavljate više, povežite ih lepljivom trakom. 

Detaljno pročitajte uputstva proizvođača i montirajte sedište prateći ih. Zatim uđite u auto, stanite iza sedišta i gurajte ga svom snagom u naslon sedišta automobila, istovremeno vraćajući pojas u kućište, tako da, kad ga zategnete, jaje ne može da mrda više od 2cm levo-desno kada ga prodrmate u sedalnom delu. 

I vodite računa kako će stajati ručka za nošenje sedišta, jer svaki proizvođač kaže drugačije, pratite njihova uputstva. 

Zadržite dete u jajetu što je duže moguće, jer je svaka sledeća grupa sedišta manje bezbedna od prethodne. Dete nije preraslo jaje kada noge dodirnu naslon zadnjeg sedišta automobila. Često se roditelji žale da su im savijene noge kad se voze unazad – i nama su, nikome u autu nisu ispružene noge. 

Dete je preraslo jaje kad dostigne maksimalnu propisanu kilažu za to sedište, kad vrh glave dođe do vrha naslona sedišta, ili kad pojasevi odu prenisko, do lopatica, a više ne mogu da se podignu.

I ono najvažnije, ovde ukratko, a pisaćemo detaljnije o tome: minimalni, ali stvarno minimalni uslovi za okretanje u smer vožnje su (sva tri):

1. 15 meseci

2. 10 kg

3. samostalan hod. 

Nemojte da žurite da ih okrenete u smer vožnje, suprotni smer je 5 puta sigurniji i treba tako da se voze dok god sedište sledeće kategorije to podržava.