Hejlin i Trentov zakon

Ovo je priča mame iz Kanade koja je izgubila dvoje od troje dece u jednom trenutku. Deca su zadovoljavala minimalne uslove za sedišta u kojima su bila, što pokazuje koliko su zakoni različitih država olako pisani i svode se samo na minimalne uslove za svaku grupu sedišta. Njihova mama je kasnije postala savetnica za dečja auto-sedišta i svim silama se bori za promenu kanadskog zakona o prevozu dece. Priču prenosimo u celosti, uz napomenu da deca na slici nisu vezana jer su bili na pauzi, stajali su parkirani:

“21.3.2013. deca su bila ovako smeštena u automobil. Sve je bilo legalno. Svi su bili u sedištima koja su ispunjavala minimalne uslove težine i visine dece.

Ova fotografija je napravljena 20-30 minuta pre sudara, kada smo stali na kratku pauzu. Dvoje od njih troje je poginulo.

Ne pišem ovo da bih vas uplašila, pišem da bih pokazala važnost posedovanja odgovarajućih sedišta za vašu decu i koliko je zakon ležeran.

Možete li da primetite moje greške? Ja sada mogu, kao savetnica za dečja auto-sedišta.

Oven je imao skoro 4 godine, malo preko 18 kg, nalazio se u busteru bez naslona. Nekim čudom je preživeo, ali je imao povrede glave, slomljenu ruku, kao i unutrašnje povrede.

Hejli je imala skoro 5 godina, takođe malo preko 18 kg, u busteru bez naslona. Doživela je submarine effect (efekat podmornice – proletanje ispod pojasa, tako da je završila ispod prednjeg sedišta) i umrla na licu mesta.

Trent je imao 17 meseci, preko 10 kg, u sedištu u smeru vožnje, doživeo je internu dekapitaciju (presecanje ligamenata koji povezuju kičmu sa lobanjom) koja ga je usmrtila.

Moj cilj je da pomognem roditeljima da shvate da zakon postavlja samo minimalne uslove i da to nije dovoljno niti bezbedno, kao i da preveniram povrede i smrti druge dece. Što više znamo, bolje radimo.”

https://www.facebook.com/justice4HTC